POST.
AN ICON
REOPENS.

EEN JUWEEL AAN DE COOLSINGEL WORDT IN ERE HERSTELD.

Wat decennia lang het toonbeeld van bedrijvigheid was, stond veel te lang stil. Was leeg, gesloten. Nu niet meer. We brengen het postkantoor weer tot leven.

POST, een multifunctioneel concept met een hotel, spectaculaire appartementen, hoogwaardige horeca, gevarieerde retail en publieke doorgang voor aansluiting van Rodezand met de nieuwe Coolsingel.

Het postkantoor aan de Coolsingel, 1971.

GEBOUWD VOOR POST. GERENOVEERD VOOR ROTTERDAM.

Even verbindend als ambitieus. Even toegankelijk als majestueus: het postkantoor is een icoon dat zich veel te lang verdekt heeft opgesteld. Eindelijk wordt het gebouw weer in ere hersteld zodat het mee kan in de internationale beweging van de allesomvattende stad.

Rotterdammers, dagjesmensen, winkeliers, toeristen en voorbijgangers zullen elkaar hier 24 uur per dag kunnen ontmoeten. Als dat ergens hoort te gebeuren is het wel hier aan de Coolsingel, in het hart van het centrum.

Het ensemble aan de Coolsingel, ca. 1939.

GEGOTEN IN BETON, WILSKRACHT EN VEERKRACHT.

Het postkantoor is met het gemeentehuis en het beursgebouw één van de drie gebouwen aan de Coolsingel die de Duitse bombardementen heeft doorstaan. Mede daarom heeft het een bijzonder plekje in het hart van iedere Rotterdammer. Maar ook omdat het decennia lang de post en telegrafie verzorgde en zo een groot deel van de lokale nijverheid ondersteunde.

Het postkantoor voegde veel bedrijvigheid toe aan het centrum.

DE OUDE POST: SYMBOOL VAN VOORUITGANG.

Begin 20ste eeuw zette dit postgebouw de toon. Niet alleen werden de posterijen hier beheerd, cruciaal voor de Rotterdamse handel en wandel, ook wist de fonkelnieuwe telegrafie-technologie de harten van de inwoners sneller te doen kloppen. Het aantal diensten van het postgebouw bleef groeien, het gebouw joeg groot-stedelijke ontwikkeling aan en bracht zo de stad verder.

Bedrijvigheid in en rond het postkantoor.

VAN KNOOPPUNT NAAR STA-IN-DE-WEG.

Heel Rotterdam joeg na de oorlog op duizelingwekkend tempo het leven weer na. Wolkenkrabbers bestormden de hemel. Maar vanaf de jaren ’80 bleef het postkantoor een beetje achter bij de ontwikkeling van de stad. Het post- en telefoniebedrijf verplaatste zich naar andere locaties en het gebouw verloor zijn belangrijke functie in de binnenstad.

Sterker nog: het gebouw staat inmiddels alweer ruim tien jaar leeg. Een gesloten bunker, ontdaan van iedere functie. Voor één van de belangrijkste instituten van de eerste helft van de 20ste eeuw is dat eeuwig zonde. Want dit grandioze gebouw met zijn onovertroffen interieur hoort toegankelijk te zijn en bewonderd te kunnen worden.

Het ensemble aan de Coolsingel, ca. 1939 en het postkantoor anno nu.

GEEN BELEMMERING MEER, MAAR EEN BRANDPUNT.

In zijn huidige vorm vormt het postkantoor geen verbinding vanaf de Coolsingel naar het Rodezand, de Stadhuisstraat en de Meent. Het stroomt niet.

Door het gebouw meer naar z’n omgeving te openen, creëren we straks zowel in als rondom het gebouw een stadse gezelligheid.

De verdeling van openbare en privé ruimtes in het gebouw, vroeger en in de toekomst.

VAN VOOR NAAR ACHTER, VAN LINKS NAAR RECHTS.

Ingangen aan de voor- en achterkant creëren een extra verbinding tussen twee belangrijke verkeersaders. Ingangen aan de Stadhuisstraat en de Meent maken het gebouw extra toegankelijk voor de directe omgeving. Ook betrekken we de stoepen erbij, onder andere met terrassen in plaats van fietsenstallingen aan de Meentzijde. POST wordt open.

En als klap op de vuurpijl: beide binnenruimtes gaan we openstellen voor het publiek. Rotterdam krijgt er zo twee majestueuze, overdekte pleinen bij, omzoomd met restaurants, café’s en winkels met een lokaal karakter en internationale allure.

impressies van de centrale hal en de binnenplaats.

MEE MET DE VISIE VAN ROTTERDAM: GROENER & LEEFBAARDER.

De stad heeft een progressieve visie ontwikkeld voor het centrum van de stad. Met een groenere Coolsingel, gericht op voetgangers. Daar kunnen we ons uitstekend in vinden. Mede daarom ontwikkelen we het oude postkantoor door als open knooppunt. Zo helpen we het Lijnbaan winkelgebied in verbinding te komen met het gebied richting de Markthal.

Impressies van de gevels aan de Coolsingel en de Meent

KIJK DOOR UW WIMPERS.

Het postkantoor was decennialang het toonbeeld van bedrijvigheid en noeste arbeid. Dat gaat het weer worden. En meer. POST wordt een fonkelend sieraad aan een groener, toegankelijker Coolsingel. Met een prachtige toren die de Rotterdamse skyline nog spannender maakt.

EEN ELEGANT GEBOUW VERDIENT ELEGANTE ONTWIKKELING.

Onze plannen zijn ambitieus. We zetten hoog in, op terugkeer van levendigheid en bedrijvigheid in een van de meest aansprekende iconen van Rotterdam, op verrijking van het stadsbeeld, op verbinding tussen twee delen van het centrum, op verbinding tussen Rotterdammers en op verbinding van de stad met de rest van de wereld.

Impressie vanaf de Rodezand en gevel detaillering van de toren.

ZO WERKEN WE TOE NAAR POST

TIMELINE

 • Herfst 2021 Start constructie
 • Zomer 2025 Opening POST

Downloads

Blijf op de hoogte

Het Monument

 • 1915 Gebouwd vanaf
 • 1923 In gebruik sinds
 • 12736 porceleinen tegels
 • 64 verschillende kleuren mozaïek
 • 27 gevel ornamenten
 • 23 kogelgaten
 • 27m hoge centrale hal
 • 1 Paternoster lift

Post Toekomst

 • 5 sterren hotel
 • 224 Kamers
 • 155m HOGE Woontoren
 • 305 luxe apartementen
 • 2 publieke binnenpleinen
 • 7 barren & restaurants
 • 5 winkels
 • 4 evenement ruimtes
 • 730 Plekken in ondergrondse fietsenstalling
 • 34 Plekken in ondergrondse parkeerplaats
 • 5 Terrassen aan Coolsingel & Meent
 • 24/7 Open

*Subject to final design